Hittem abban, hogy a gazdasági rendszer a piacgazdaság bevezetésével megváltoztatható…” – Horváth István – Arcok a múltból 15.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk soron következő interjúalanya Horváth István diplomata, közgazdász (1943 -). Horváth István 1966-ban szerezte meg közgazdász diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudomány Egyetemen. Az MSZMP-be való belépését követően rövidesen a Gazdaságpolitikai Osztály munkatársa lett, majd kinevezték Magyarország hágai, bonni, a rendszerváltoztatás után pedig berlini nagykövetének.

tovább

„Nem tettem fel neki azokat a kérdéseket, amiket fel kellett volna tenni.” – Vajda Mihály – Arcok a múltból 14.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk következő interjúalanya a nemrégiben elhunyt Vajda Mihály (1935-2023) Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

tovább

„Nem volt más választás, mint továbbmenni.” – Ormos Mária – Arcok a Múltból 13.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk következő interjúalanya Ormos Mária (1930–2019) Széchenyi-díjas történész.

tovább

„A bátorság erősebb volt, mint a félelem” – Szőcs Géza – Arcok a Múltból 12.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk következő interjúalanya Szőcs Géza (1953–2020) Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, politikus.

tovább

,,Nagy Imréékről a világon semmit nem tudtunk” – Göncz Árpádné Göntér Zsuzsanna – Arcok a múltból 11.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk következő interjúalanya Göncz Árpádné Göntér Zsuzsanna (1923–2020), egykori köztársasági elnökünk felesége.

tovább

„Mindent megtettünk, amit meg lehetett”- Balsai István – Arcok a múltból 10.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk következő interjúalanya Balsai István (1947–2020) jogász, politikus, aki mesél többek között az MDF-ben betöltött szerepéről és a rendszerváltoztatás utáni első szabad választásokról is.

tovább

,,Nem akartam politikus lenni” – Nagy Bálint – Arcok a múltból 9.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk következő interjúalanya Nagy Bálint (1949–2022) Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész. 1976-ban az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola Építőipari Karán szerezte meg diplomáját. 1979-ig tervező építészként dolgozott, munkáját azonban ellenzéki tevékenysége miatt nem folytathatta.

tovább

„ÁLLAMILAG TETTÉK TÖNKRE A MAGYAR RAJZFILMGYÁRTÁST” – JANKOVICS MARCELL – ARCOK A MÚLTBÓL 8.

Arcok a múltból sorozatunk legújabb részében a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcell (1941­­–2021) rajzfilmrendező, grafikus mesél életéről, a kommunista diktatúra alatt átélt megpróbáltatásokról: édesapjának letartóztatásáról, kitelepítésükről. A videóból megismerjük karrierjének legfontosabb állomásait, és az is kiderül, hogy miért kellett meghamisítania az életrajzát.

tovább

„Iszonyú hibákat követtünk el” – Demszky Gábor – Arcok a múltból 7.

Soron következő interjúnkban Demszky Gábor, volt főpolgármester mesél hivatali idejéről, múltbéli jó és elhibázott városvezetési döntéseiről, valamint arról, hogy pártja, az SZDSZ hogyan és miért kopott ki a politikából. Az interjú 2012-ben készült.

tovább

„Minden nap újabb és újabb tabuk dőltek le” – Wachsler Tamás – Arcok a múltból 6.

2023 első Arcok a múltból videójában Wachsler Tamás emlékeit hallgathatjuk meg a rendszerváltoztatás korszakáról.

tovább

„Nem voltam a kedvenc” – Makk Károly – Arcok a múltból 5.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk ötödik interjúalanya Makk Károly (1925–2017) filmrendező.

tovább

„Kegyetlen hadjárat folyt ellenünk” – Boross Péter – Arcok a múltból 4.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk negyedik interjúalanya Boross Péter (1928–) magyar jogász és politikus, Magyarország korábbi miniszterelnöke.

tovább

„Minden október 22-én kezdődött, a diákparlamenttel” – Dr. Debreczeni László – Arcok a múltból 3.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk harmadik interjúalanya Dr. Debreczeni László (1934–2022) orvos, 1956-os szabadságharcos.

tovább

AZ ELSŐ ÁLLAMPÁRTI POLITIKUS, AKI KIMONDTA A KIMONDHATATLANT: POZSGAY IMRE – ARCOK A MÚLTBÓL 2.

Arcok a múltból – Oral history sorozatunk második interjúalanya Pozsgay Imre (1933–2016) politikus, az MDP, az MSZMP, majd az MSZP tagja. 1970-ben kulturális miniszterhelyettessé, 1976-ban kulturális miniszterré nevezték ki.

tovább

Oral history sorozattal jelentkezik a XX. Század Intézet – Hatvári Hugó Jenő – Arcok a múltból 1.

Lexikális tudás, kutatások, adatok… Egyéni perspektívák, emlékek, emlékezet, felejtés… A XX. Század Intézet új, kéthetente jelentkező, Arcok a múltból című interjúsorozatában elsőként Hatvári Hugó Jenő antikommunista ellenálló történetét ismerhetjük meg.

tovább