„ÁLLAMILAG TETTÉK TÖNKRE A MAGYAR RAJZFILMGYÁRTÁST” – JANKOVICS MARCELL – ARCOK A MÚLTBÓL 8.

2023.02.10.

Arcok a múltból sorozatunk legújabb részében a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcell (1941­­–2021) rajzfilmrendező, grafikus mesél életéről, a kommunista diktatúra alatt átélt megpróbáltatásokról: édesapjának letartóztatásáról, kitelepítésükről. A videóból megismerjük karrierjének legfontosabb állomásait, és az is kiderül, hogy miért kellett meghamisítania az életrajzát.

Jankovics Marcell a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaként érettségizett, majd segédmunkásként kezdett el dolgozni. Miután 1960-ban a Pannónia Filmvállalathoz került fázisrajzolóként, elkezdett erősen érdeklődni a filmrendezés iránt. 1965-ben rendezőnek nevezték ki. Egyik legsikeresebb alkotása az 1973-ban bemutatott János vitéz, amely az első magyar egész estés rajzfilm volt. Ő készítette a mindenki számára ismerős Magyar népmesék rajzfilmsorozatot is, amely 2020-ban hungarikum lett. Karrierje során rengeteg siker érte, 1975-ben Oscar-díjra jelölték a Sisyphus című filmjét, 1977-ben Cannes-ban a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díjat nyerte el a Küzdők című alkotása. Dolgozott Disney produkcióban is az Egyesült Államokban. Élete utolsó éveiben a Toldi rajzfilmre vitelével foglalkozott. Számos díjat tudhat magáénak, köztük a Kossuth-díjat, Életfa-díjat és a Nemzet Művésze Díjat. Jankovics Marcell 2021 májusában hunyt el Budapesten.

(Az interjú 2012-ben készült.)

Sorozatunkról:

A nemzeti emlékezet identitásunk fontos eleme, mely az 1945 utáni korszakot illetően számos tekintetben hordoz magában űrt. A generációk közötti természetszerű tapasztalat-, információ- és tudáshiányból fakadó különbség miatt mind az egyéni és a kollektív emlékezet, mind a társadalomtudományok és az oktatás szintjén nehéz befogadhatóvá tenni ezt az időszakot. Magyarországon a kommunista diktatúrák társadalmi emlékezetének kiemelt jelentősége van, a közelmúlt történelmének értelmezése éppen ezért ma már nem képzelhető el az adott történelmi korszakot átélt személyek elbeszélései, úgynevezett oral history interjúk készítése és elemzése nélkül.

A XX. Század Intézet új, kéthetente jelentkező sorozatában a megértés folyamatát segítve az intézetet fenntartó KKETTK Alapítvány oral history gyűjteményéből tesszük közzé egy-egy interjú legérdekesebb részeit. Az interjúalanyok elbeszélései közelebb hozzák a XX. század viharos évtizedeit, átélhetővé válik általuk többek között a kommunista diktatúra könyörtelen valósága, az 1956-os forradalom vagy a rendszerváltoztatás időszaka is.