Megjelent a Europe’s Luck – George H. W. Bush című kötet, e-könyvben is

2020.10.26.

A Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának szerkesztésében napvilágot látott kiadvány George Herbert Walker Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének életútja előtt tiszteleg. A könyv 2012-ben jelent meg magyar és angol változatban. A könyv angol verziójának e-könyv változata, amely a Europe’s Luck – George H. W. Bush címet viseli, megvásárolható a nagyobb könyvesboltok weboldalán.

A XX. Század Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány 2012-ben, több mint húsz évvel a rendszerváltoztatás után Budapestre hívta a történészszakma kiválóságait, hogy közösen rajzolják meg Georg H. W. Bush pályaképét. A kötetben a konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát olvashatják az érdeklődők.

George Herbert Walker Bush (1924–2018), az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke józan és bölcs államférfiúként vezényelte le a bipoláris világ széthullása utáni új rendre való áttérést. Míg elődje, Ronald Reagan végre kimondta, amit a Vasfüggöny mögött mindenki tudott, hogy a szovjet birodalom velejéig gonosz, addig Bush a maga visszafogott módján mindenkinél többet tett a szabad és demokratikus Európa megteremtéséért. Nélküle a nagy összeomlás és átrendeződés akár véres drámává is fajulhatott volna, melynek romjai máig betemetnék Közép-Európa nemzeteit. Akárcsak Reagan elnök, ő is meggyőződéssel képviselte az emberiség legnemesebb értékeit: a szabadságot, az önrendelkezés jogát és a másokért érzett felelősséget.

George Herbert Walker Bush 45 évvel a második világháború után nemcsak Németország újraegyesítését segítette elő, de lehetővé tette egy olyan egységes Európa megteremtését is, amelynek jelene szabad és demokratikus, 21. századi jövője pedig reményteljes.

A könyv megrendelhető az ekonyv.hu, a Libri, a Bookline, valamint a Líra weboldalán.

 

XX. Század Intézet