MEGHOSSZABBÍTJA 30 ÉVE SZABADON ESSZÉPÁLYÁZATÁT A XX. SZÁZAD INTÉZET

2021.12.21.

2022. január 11-ig hosszabbítja meg történelmi esszépályázatát a XX. Század Intézet.  A 9-12. osztályos diákoknak szóló felhívás – az értékes nyereménytárgyak megnyerésén túl – arra ösztönzi a középiskolásokat, hogy írjanak esszét az 1989-90-hez fűződő személyes családi történeteikből, mutassák be a kommunista Kádár-rendszer szabadsághiányos állapotát és hogy mit jelent a mai kor embere számára a szabadság.

„Fontos, hogy lássuk azt, hogy a szabadság nem egy magától értetődő, természetes állapot. Ez mindig egy döntés és egyben cél is, amiért küzdeni kell” – mondta Baczoni Dorottya, a XX. Század Intézet igazgatója. „Ahhoz, hogy a történelmet, a mai életünket és a napjainkban zajló eseményeket jobban megértsük, elengedhetetlen megértenünk a múltat, hogy mi zajlott 1989-90-ben, mert akármerre is nézünk a politika világában, számos dolog vezethető vissza a rendszerváltoztatásra.”

A pályázattal arra ösztönözzük a középiskolás tanulókat, hogy a tankönyveken kívül más, személyes forrásból is megismerjék a rendszerváltoztatás korszakát, tegyenek családtagjaikkal egy közös gondolati sétát és osszák meg egymással, hogy miben változott meg akkor az élet.

„Egyetlen kérdés mindig hozza magával a többit.”

E gondolat jegyében a tanulók tegyék fel az első kérdést, hogy megelevenedjen előttük egy már letűnt, a tankönyvek steril világába zárt korszak, majd írják meg, hogy ebből számukra mi a legmegdöbbentőbb, mindez hogyan kapcsolódik a saját életükhöz, azt is kihangsúlyozva: mi az, ami számukra teljesen életidegen – zárta gondolatait Baczoni Dorottya.

A 30 ÉVE SZABADON esszépályázat meghosszabbított benyújtási határideje:

2022. január 11.

A pályázat nyereményei:

I. helyezett: iPhone + könyvcsomag
II. helyezett: iPad + könyvcsomag
III. helyezett: iWatch + könyvcsomag

A pályázat további részletei a XX. Század Intézet honlapján olvashatók:

https://www.xxszazadintezet.hu/#palyazatok