Előrelépést lát Magyarországon az amerikai demokraták vezetője

2012.05.14.

Baráti megbeszélést folytatott Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval Nancy Pelosi, amelyen állítása szerint több aggodalmát is kifejezte. Az amerikai demokraták frakcióvezetője szerint valamennyi előrelépés történt az amerikai diplomácia által régóta bírált ügyekben, és elfogadja, hogy Magyarország más módszerekkel épít demokráciát, mint az Egyesült Államok.

˝Nem számon kérő, hanem baráti és reményteli megbeszélések voltak˝ – mondta az [origo] kérdésére Nancy Pelosi a Terror Házában tartott sajtótájékoztatóján azokról a megbeszélésekről, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel folytatott hétfőn.

Az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti frakcióvezetője az Egyesült Államok és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 90. évfordulója miatt látogatott Magyarországra. A volt képviselőházi elnök az egyik legbefolyásosabb amerikai politikusnak számít.

A Terror Házában elmondott beszédében Pelosi azt is mondta, hogy csatlakozik azokhoz, akik kifejezték aggodalmaikat egyes magyarországi fejlemények miatt, bár úgy látja, hogy valamennyi előrelépés történt ezekben az ügyekben.

A beszéd utáni sajtótájékoztatón az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy az Orbánnal és a Kövérrel folytatott megbeszéléseken a sajtószabadsággal, az igazságszolgáltatás függetlenségével és a szabad választásokkal kapcsolatos aggodalmait vetette fel, és állítása szerint biztató válaszokat kapott. Szerinte például biztató jel, hogy van párbeszéd a magyar kormány és a Velencei Bizottság között. A beszélgetéseken a jegybankhoz való viszony is szóba került, de erről nem beszélt bővebben.

Pelosi azt mondta, hogy az egyeztetéseken gratulált a kormány sikereihez, de azt nem részletezte, hogy ez alatt mit ért. Pelosi hangsúlyozta, hogy nagyon erős kapcsolat van Magyarország és az USA között, példaként az afganisztáni magyar katonai missziót hozta fel.

Az egyik újságírói kérdésre, mely szerint nem zavarja-e, hogy a kormány más módszerekkel építi a demokráciát, mint az Egyesült Államok, azt válaszolta, hogy természetesen elfogadja ezt, hozzátéve, hogy egy erős demokráciának vannak olyan erős alappillérei, mint a független igazságszolgáltatás, a sajtószabadság és a szabad választások.

A magyar kormány intézkedéseit korábban többször is bírálta az amerikai diplomácia. Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet 2012 januárjában azt mondta, hogy az Egyesült Államok csalódott, mert aggodalmait a magyar kormány nem veszi figyelembe. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2011 decemberében írt levelet, amelyben azt javasolta a kormánynak, hogy finomítsa az új bírói hivatal vezetőjének a hatáskörét, bírálta az egyházügyi törvényt az állam által elismert egyházak körének szűkre szabása miatt, és a médiatörvényben is módosításokat javasolt a sajtó szabadságának érvényesülésére hivatkozva.

Forrás: origo.hu, 2012. 05. 14.