„Cigány hősök történetét meséli a 4-es, 6-os villamos”

2015.04.09.

Április 8-án a Roma Sajtóközpont és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kezdeményezésére a budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai – írja a hvg.hu.

„Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” – ez a mondat negyedszázada a marosvásárhelyi vérengzés idején hangzott el, amikor a város magyar lakosságát a környező falvakból odasiető cigányok védték meg a lincselni készülő tömegtől. Puczi Béla a marosvásárhelyi fekete március egyik kulcsszereplője is látható a plakátokon már március elejétől a fővárosi villamosmegállókban – közölte a Roma Sajtóközpont.

A Nemzetközi Roma Nap (április 8-a) alkalmából civil szervezetek fogtak össze a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, a Fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Többek között Farkas János, olimpiai aranyérmes focista, Szabó Ilona, ‘56-os forradalmár és Cziffra György, világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát.

A plakátkampányhoz kapcsolódóan kisfilmeket is vetítenek a közmédia csatornáin és a kereskedelmi televíziókban. A legendás és hétköznapi emberek történetei rávilágíthatnak arra, hogy a romák és nem romák múltja és jelene mennyire összefonódik.

A romák első világkongresszusán 1971-ben a több mint húsz országból érkezett küldöttek április 8-át a Nemzetközi Roma Napnak nyilvánították. Több fontos, a roma közösségeket erősítő döntés is született itt, többek között a roma himnusz és zászlót is itt fogadták el. Azóta ezen a napon számtalan országban szórakoztató, szakmai és tolerancianövelő programokat szerveznek. Ezekhez csatlakozik az Emmi, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a BKK támogatásával megvalósuló projekt.

Forrás: hvg.hu (2015.04.07.)