„A cigányokat ünnepli a világ”

2015.04.09.

Romák és nem romák múltja, jelene sokkal jobban összefonódik, mint azt az emberek többsége hinné – olvasható a Cívishíren.

Kiállításokat, koncerteket, filmvetítéseket és sportrendezvényeket is tartanak ma Budapesten, valamint több vidéki településen a nemzetközi romanapon. A Roma Sajtóközpont több civil szervezettel közösen egész napos programsorozatot tart a fővárosban.

Mint a programajánlóban írták, a 4-es, 6-os villamos vonalán a Király utca és a Petőfi híd között az adott környékhez kötődő történeteket hallhat az utazóközönség a megállók hangosbemondóján keresztül, valamint plakátokon elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai. A történetek rávilágítanak arra is, hogy a romák és nem romák múltja, jelene sokkal jobban összefonódik, mint azt az emberek többsége hinné – fűzték hozzá.

Gazdagították a társadalmat, a kultúrát

A nemzetközi roma nap alkalmából civil szervezetek fogtak össze a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, a fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Többek között Farkas János olimpiai aranyérmes labdarúgó, Szabó Ilona 1956-os forradalmár és Cziffra György világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát. A plakátkampányhoz kapcsolódóan szerdán kisfilmeket is vetítenek a közmédia csatornáin és a kereskedelmi televíziókban.

A fővárosban lesz divatbemutató, tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkat mutatnak színművészek, továbbá több étterem csatlakozott ahhoz a programhoz, amelynek során a roma konyha ételeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődök.

A roma napon idén először adják át az Aranypánt-díjat annak az embernek, aki tíz jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta a Roma Sajtóközpont olvasóitól. Portrékon keresztül tíz hétköznapi hőst mutattak be, akik roma közösségek és roma civil szervezetek ajánlásai alapján váltak jelöltté.

A Roma Sajtóközpont a honlapján arról írt, hogy több mint húsz vidéki település csatlakozott a szerdai programsorozathoz: kiállításokkal, gyerekprogramokkal, sportvetélkedőkkel készülnek. Sámsonházán, Lucfalván, Mátraverebélyen, Kazáron és Lakon a közintézmények falaira a cigány zászlót is kiteszik a nemzeti lobogó mellé a nemzetközi roma napon. A nemzetközi roma napot minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát.

Forrás: civishir.hu (2015.04.08.)