A dimenziók éve, 1968 – Nemzetközi konferencia

2015.09.11.

A konferencia 1968 különböző aspektusait vázolta a negyvenedik évforduló alkalmából. Mára „1968” egy életstílus, egy gondolkodásmód, egy generáció szimbóluma lett. 1968 átjárja kultúránkat, és leginkább a nemi szerepek ki- és megélhetőségében hozott változást. Míg Nyugaton a paplan felett, gyakran a kamera előtt folyt az „új világ” építése, addig Keleten a paplan alatt lett nagyobb a szabadság.

Az ötvenes és hatvanas évek kemény diktatúrája után – néhány kivételtől eltekintve – 1968 után Keleten is megteremtődött az ifjúság speciális kulturális zónája, amelyet a hatalom néha támogatott, de kontroll alatt is tartott – de a paplan alá már nem nézett be.

Előadók voltak Petr Pithart cseh politikus, Gabriel Andreescu politológus, Valerij Muszatov orosz történész és diplomata, Hans Peter Schwarz német történész és politológus, Wulf Schönbohm német politikus, Eva Irmanová történész, Irena Lasota filozófus, Luciana Castellina író, újságíró, Berecz János volt politikus, Horváth Miklós hadtörténész, Markó György történész, Lánczi András filozófus, Lux Elvira szexuálpszichológus, Stark Antal közgazdász, Szórádi Sándor volt politikus, Hoós János közgazdász és Kovács András szociológus.