Zsiray-Rummer Zoltán: Évek, amikor minden egész eltörött

2015.07.09.

A hátországot, de a frontvonalakat is bemutatja az első világháborúról szóló, a budapesti Várkert Bazárban december végéig látható, most nyílt Új világ született című kiállítás – írja a Magyar Hírlap.

A több közgyűjtemény tárgyi emlékeivel, archív filmrészletekkel és dokumentumokkal berendezett, Új világ született című kiállítás azt a négy évet igyekszik megragadni, amikor a régi világrend végérvényesen megszűnt.

„A különböző álarcok mögé rejtőző erőszakimádat lett az egyetemes vallás” – írta Orwell 1937-ben az Út a Wigan-gáthoz (The Road to Wigan’s Pier) című könyvében. A mű jól mutatja be a háború természetrajzát, totális embertelenségét és értelmetlenségét. Ez a mondat is olvasható a kiállításon, bár a pontos forrást nem mellékelték a rendezők. A falakon szinte megszámlálhatatlan mennyiségben sorakoznak az idézetek néhai politikusoktól, értelmiségiektől, de közkatonáktól is, magyaroktól és külföldiektől egyaránt.

A kiállítás dramaturgiája jól látható: a rendezők az érzékeinkre hatva, képekkel, filmrészletekkel, tárgyakkal, hangokkal és az említett idézetekkel „utaztatnak” a kezdeti bizakodásból az elterjedő iszonyaton át a gazdasági, társadalmi és politikai rendszereket felforgató négy éven keresztül. A XX. Század Intézetet irányító Schmidt Mária volt a tárlat vezető kurátora, kollégái részvételével és számos hazai közgyűjtemény tárgyai segítségével állították össze a kiállítást.

A teljes cikk a Magyar Hírlap oldalán olvasható el.