Utazz vissza az időben a XX. Század Intézettel a 2022-es EFOTT-on!

2022.07.06.

Gondold újra és éld át velünk a múlt század történelmét! Július 13-17. között idén először a XX. Század Intézet is várja a közelmúlt történelme iránt érdeklődőket az EFOTT–on. A fesztiválra látogatók intézetünk sátránál több programból is választhatnak, melyekkel mindenki az általa választott módon tehet időutazást. Az érdeklődők a múltba utazhatnak történelmi kvíz, érdekes pódiumbeszélgetések valamint VR szemüvegek segítségével!

EFOTT_2022_XX. Szt

 

Programjaink az EFOTT-on:

 

VR-SZEMÜVEG: Forradalom testközelből – Egy akaraton 1956-2016

Éld át testközelből az ’56-os forradalom emlékezetes pillanatait! A Terror Háza Múzeum 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító Egy akaraton 1956–2016 című időszaki kiállításának rövidfilmjeit nézheted meg. A sátorban rendelkezésre álló okostelefonokat, valamint VR-szemüvegeket használva átélheted az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsfordító pillanatait, szívszorító vagy örömteli eseményeit. A virtuális valóság segítségével megtudhatod, milyen elementáris erejű, drámai vagy éppen megrázó lehetett egy ’56-os utcai harc, egy szovjet katonai erődemonstráció vagy a menekülés a forradalmi utcán.


TE MENNYIRE ISMERED? – kvíz

Történelmi kvíz, melynek kitöltésével nyaralással kapcsolatos ajándéktárgyakat, strandkellékeket nyerhetsz!


A FIATALSÁG TÖRTÉNELME

Kerekasztal-beszélgetések a huszadik század közelmúltjának meghatározó eseményeiről.

 

A beszélgetések témái és résztvevői:

 

JÚLIUS 13. SZERDA
Mérlegen: A Besúgó című soroza

A rendszerváltoztatás után több mint harminc évet kellett várnunk arra, hogy elkészüljön az első nagyszabású filmsorozat a nyolcvanas évek Magyarországáról, annak állambiztonságáról és ellenzékéről. Mit vártunk tőle és elégedettek lehetünk-e az eredménnyel? Milyen a sorozat történelemképe? Mit mond el a késő Kádár-rendszerről a mai generációknak? Beszélgetésünkön többek között ezekről is szó lesz.

 

László Bernadett – történész, Terror Háza Múzeum
Máthé Áron – történész, elnökhelyettes, Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Derzsi Kinga – a 30 Éve Szabadon esszépályázat nyertese

 

JÚLIUS 14. CSÜTÖRTÖK:
Woodstock, a fesztiválok fesztiválja

Woodstock_XX. Század Intézet

1969. augusztus 15. és 18. között került megrendezésre a woodstocki fesztivál, amit „Egy Vízöntő kiállítás – 3 nap zene és béke” címmel hirdettek meg. Az összesereglett közel 400 ezer ember kifejezte az 1960-as évek Amerikájának ifjúsági életérzését. Beszélgetésünkben arra keressük a választ, hogy mik vezettek el a woodstocki fesztivál megszervezéséhez, és milyen hatást gyakorolt az esemény  – még napjainkra is.


Apor Attila – történész, XX. Század Intézet
Lakházi Ákos – történész, XX. Század Intézet
Szabó László – kommunikációs szakember

JÚLIUS 15. PÉNTEK:
1989 nyara és a rendszerváltoztatás

Milyen szerepet játszottak az 1989-es év nyarának eseményei a magyar rendszerváltoztatásban? Nagy Imre és társainak újratemetése valóban egy korszak végét jelentette? Mi volt az a Páneurópai Piknik? Hogyan reagált az állampárt a sokasodó vészjelekre? Tarts velünk és tekintsük át együtt a kommunista diktatúra végóráit!

Lakházi Ákos – történész, XX. Század Intézet
Balogh Gábor – történész, Terror Háza Múzeum

JÚLIUS 16. SZOMBAT:
Lázadó fiatalság a hidegháború idején

Csak a lázadás volt a fontos, vagy konstruktív szerepe is volt a fiatalságnak a huszadik században? Mit tudott kezdeni a Kádár-rendszer azzal az nemzedékkel, ami szembement a pártállam kulturális és társadalmi konvencióival? A beszélgetésben kivesézzük 1956-ot és 1968-at, szó esik majd az ifjúság politikai szerepvállalásáról a vasfüggöny keleti és nyugati oldalán, az ellenkultúráról és arról, hogy milyen történelmi csomópontokon tört felszínre a fiatalok elégedetlensége.

Dudás Bertalan – történész, XX. Század Intézet
Fekete Rajmund – történész, XX. Század Intézet, külsős kutató, NKE Amerika Kutatóintézet
László Bernadett – történész, Terror Háza Múzeum