Új világ született

2015.07.02.

Július 8-tól látogatható a budapesti Várkert Bazárban az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság csaknem hatszáz négyzetmétert elfoglaló, nemegyszer itthon még ismeretlen megoldásokat felvonultató, Új világ született című kiállítása.

Elsősorban azt akarták bemutatni, hogy az első világháborúval minden megváltozott, és egy új korszak vette kezdetét, valamint azt, hogy a négy évet végigszenvedő felmenőink harcai, élményei, örömei, gondjai nem is állnak olyan távol tőlünk – fogalmazott Schmidt Mária, a kiállítás kurátora.

Arra is rá akartak mutatni, hogy mindaz, amit az első világháborúról tanultunk, tudunk, nem okvetlenül állja ki az idő próbáját, hiszen ebben az esetben is a győztesek narratívája érvényesült, és Magyarországnak is ezt kellett átvennie.

A legyőzöttek nem alakíthattak saját értelmezési keretet a történtekről, már csak azért sem, mert az ide tartozó államok mindegyike más úton indult el – jegyezte meg –, Németország például sokkal nagyobb figyelmet fordít a második világháborús szerepének feldolgozására.

Schmidt Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy ennyi idő távlatából visszanézve nem biztos, hogy azok a győztesek és a vesztesek, akiket korábban azoknak tartottak. ˝Ma sokkal inkább úgy látjuk, hogy ez egy európai testvérháború volt, és ma már jól látszik az is, hogy ennek a küzdelemnek mi, európai polgárok mindannyian a vesztesei lettünk.˝

A kiállítással bemutatni és érzékeltetni akarják, hogy nem volt felesleges az a sok áldozat, amelyet Magyarország ebben a háborúban hozott. A számtalan hősi halott és a hátország is a hazáért hozott áldozatot. ˝Más országokban kifejezett kultusza van annak, hogy erre a nagy nemzeti próbatételre méltó módon emlékezzenek, és szerintem elérkezett az idő, hogy ezt mi is megtegyük˝.

A tervezett folytatás a háború olyan főszereplőivel foglalkozik majd, mint Ferenc József vagy IV. Károly – közölte. Ennek oka, hogy velük magyar szempontból egyetlen múzeum sem foglalkozik mélyebben, miközben ˝Ausztria évtizedek óta a Habsburg-nosztalgiából él˝. A harmadik etap pedig az 1917-et követő fél évtizedet dolgozná fel – ismertette Schmidt Mária.

Forrás: hirado.hu