Szöveg podcast – Történelem az irodalomban – irodalom a történelemben: 1984

2022.12.02.

A XX. Század Intézet podcast csatornájának új, tematikus sorozatában olyan regényekről beszélgetünk történészi szemszögből, amelyek a huszadik századi történelemmel kapcsolatos gondolkozásunkat formálják. Középiskolás hallgatóink figyelmébe különösen ajánljuk sorozatunkat, mert a kitárgyalt regények kötelező vagy ajánlott olvasmányok az iskolában!

Míg múlt hónapban Kosztolányi Dezső Édes Annája, új epizódunkban George Orwell 1984 című regényéről beszélgetett Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze és intézetünk munkatársa, Apor Attila. Az 1948-ban született 1984 nem csak egy negatív utópia (disztópia), hanem pontos leírása annak, hogy hogyan működtek a huszadik századi totalitárius diktatúrák. Balogh Gábor történész mint a korszak jeles kutatója Magyarország szovjetizálásán keresztül mutatta be a diktatúrák működését, melyet Orwell az 1984 lapjain leírt.

Gondolatrendőrség, a gyűlölet két perce, Igazság-minisztérium, angszoc mind olyan fogalmak, melyek a főszereplő, Winston Smith mindennapjainak része Óceániában. A beszélgetésből kirajzolódik az is, hogy a huszadik század két nagy totalitárius diktatúrája milyen mértékben kívánta átalakítani az emberek mindennapi életét, hogyan viszonyult a múlthoz és a nyelvhez. Az adásból megismerhetjük azokat az eseményeket is, amelyek olyan hatással voltak Orwellre, hogy később megírta azokat világhírű regényében.