Schmidt Mária: Ami 1944-ben történt, arra nincs mentség

2014.04.27.

A Magyar Nemzet beszámolója a Terror Háza Múzeum előtt a Holokauszt áldozatainak emléknapja alakalmából tartott megemlékezésről 

Magyarország 2001 óta emlékezik meg minden évben a holokauszt áldozatairól. 1944. április 16-án kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Az ezt követő hónapok során több mint négyszázezer zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Auschwitz-Birkenauba.

Politikusok és hozzátartozók emlékeztek a Terror Házánál a holokauszt áldozataira. Schmidt Mária azt mondta: ami 1944-ben történt a magyar zsidókkal, arra nincs se mentség, se magyarázat. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a holokauszt ezért nemcsak Európa hanem Magyarország tragédiája is. Schmidt Mária beszédében idősebb Antall Józsefről megemlékezve úgy fogalmazott, a néhai kormánymegbízott, belügyminisztériumi tisztségviselő embermentő tettei örökre példaértékűek maradnak. „Még 1939 szeptemberében irányította a hazánkba menekülő lengyelek tízezreinek ellátását, védelmét. A menekültek között több ezer lengyel zsidó is Magyarországon keresett menedéket. Antall pedig megkülönböztetés nélkül, különös érzékenységgel gondoskodott elhelyezésükről, segélyezésükről” – mondta Schmidt Mária.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete magyarul mondott köszönetet. Beszédében azt mondta: a lengyel nép sosem felejti el a magyarok és idősebb Antall József segítségét. „Nemcsak a lengyelek és a magyarok évszázadokra visszanyúló barátságának a jelképe, hanem embersége is, amelyhez a második világháború barbár éveiben csak a legnagyszerűbb emberek, a hősök tudtak emberek maradni” – mondta Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: a 20. század Magyarország számára tragikus, példátlan, iparszerűen végrehajtott terror volt. Úgy fogalmazott: az áldozatokat el kell siratni, a bűnösöket meg kell büntetni, de tovább kell lépni a 21. századba. „Új vitákba kell kezdenünk, amelyek a 21. század vitái. Feldolgozva a 20. század tragédiáját, tanulva a 20. század tragédiájából, tovább kell lépnünk a 21. századba. Ugyanis a mi időszakunk és korszakunk a 21. század” – mondta Navracsics Tibor.

A megemlékezés után a hozzátartozók és politikusok egy-egy gyertyát gyújtottak a hősök falánál az áldozatok emlékére.

Forrás: mno.hu (április 17.)