O’Sullivan: Margaret Thatcher szenvedélyes patrióta és pragmatikus politikus volt

2013.05.04.

Margaret Thatcher (1925-2013) szenvedélyes patrióta és pragmatikus politikus, fontos történelmi személyiség volt – mondta John O˝Sullivan történész, az egykori brit miniszterelnök beszédírója a Terror Háza Múzeumban tartott előadásában kedden Budapesten.

A történész kifejtette: Margaret Thatchert – aki 1979 és 1990 között Nagy-Britannia miniszterelnöke volt – halála után kedvezően értékelték országában. Thatcher biztos volt benne, hogy ˝meg tudja menteni az országot˝, meg tudja oldani Nagy-Britannia gazdasági nehézségeit, amire más nem képes – idézte fel.
 
Kiemelte: miniszterelnöksége alatt Thatcher két nagy győzelmet aratott: megnyerte a falklandi háborút, és letörte a bányászok sztrájkját. E sikerekhez óvatos diplomáciára, bátor vezetésre, a kockázatok figyelembevételére és a szakértők véleményének kikérésére volt szükség – mondta. Megjegyezte: a bányászok követeléseinek átmenetileg engedett, mert tartott attól, hogy elfogynak a szénkészletek, de később nagyobb készlet felhalmozását rendelte el, így az újabb sztrájknak elejét vette.
 
Thatcher politikájának újszerűsége abban állt, hogy elvetette a mellébeszélést, a kompromisszumokat, a középutas megoldásokat – vélekedett John O´Sullivan. Közölte: a legnagyobb hatást a brit gazdaságra tette, három választást nyert, és ebben nagy szerepük volt a gazdasági sikereknek: például az infláció megfékezésének és London európai pénzügyi központjává tételének. Thatcher munkája eredményeként Nagy-Britannia a világ negyedik legnagyobb gazdasága lett – tette hozzá.
 
Beszélt arról is, hogy Thatcher nehéz helyzetben vette át a gazdaságot, de sikert ért el: megindult a gazdasági növekedés az országban. Eredményességét bizonyítja, hogy sok ország vett példát a gazdaságpolitikájáról a kommunizmus összeomlása után Kelet-Közép-Európában és a harmadik világban is – mondta.
 
A történész az egykori brit kormányfő külpolitikájával kapcsolatban kiemelte: Thatchernek fontos szerepe volt a hidegháborúban, hiszen meggyőzte a szovjeteket, hogy katonai megfélemlítéssel nem tudnak felülkerekedni, és közvetített Ronald Reagan és Gorbacsov között.

Felidézte: 1987-ben az a kritika érte Thatchert, hogy úgy tekint magára, mintha az égből küldték volna, hogy ˝helyrerázza˝ az országot, diktatórikusan és lelkiismeret-furdalás nélkül cselekszik. E sorokat Tony Blair, a későbbi munkáspárti miniszterelnök írta, aki azután mégis meggyőzte pártját, hogy kormányzásuk alatt a ˝thatcherizmus˝ keretein belül kell maradniuk – mutatott rá. Mint mondta, Thatcher egyik legnagyobb eredménye, hogy ˝még az ellenzéket is megtérítette˝.
 
A történész szerint Thatcher miniszterelnöksége végén erősebb országot hagyott maga után, mint amilyet átvett.
Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója bevezetőjében azt mondta, hogy Thatcher a 20. századi brit politika talán legkimagaslóbb személyisége volt, aki nagyon jelentős teljesítményt vitt véghez. Bátorsága és állhatatossága fontos tulajdonságai voltak, ezek nélkül nem lehet politikát csinálni – mutatott rá.

Véleménye szerint Thatcher munkáját segítette, hogy miniszterelnöksége idején ˝hozzá fogható kaliberű˝ emberek álltak a legfontosabb pozíciókban, így Ronald Reagan és George Bush amerikai elnök vagy Helmut Kohl német kancellár.

MTI, 2013. június 4.