Játékfilm a fehérvári gyalogezredről

2017.03.07.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával készült Csak még egyszer előre! című alkotás – amely rendszeresen szerepel a székesfehérvári Barátság mozi műsorán – a Nagy Háborúban harcoló Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred katonáinak állít emléket.

Burján Zsigmond háborús drámájában több szálon fut a cselekmény, a keretét Márkosfalvi Sipos Gyula ezredes, a 17-es gyalogezred vezetőjének időskori visszaemlékezése adja, aki egy, a monarchia és a magyar katonák körében is legendássá vált ezredet kovácsolt össze.

A nézők 1915 májusától 1918 november végéig követik nyomon a gyalogezred történetét. Három katona sorsán keresztül nyerhetnek bepillantást abba, hogy milyen körülmények között harcoltak nagyapáink, dédapáink a Doberdó-fennsíkon, az isonzói csatákban.

A 80 perces produkció a háború viszontagságait, emberi megpróbáltatásait mutatja be egy frontra induló férj és az őérte aggódó feleség történetén, levélváltásain, illetve a hősies ezredparancsnok, Márkosfalvi Sípos Gyula doberdói és isonzói szerepvállalásán keresztül. A főbb szerepekben Tűzkő Sándort, Matus Györgyöt, Szigeti Annát, Barbély Gábort, Balogh Mihályt és Szabó Miklós Bencét láthatja a közönség.

A film elítéli az esztelen öldöklést, ugyanakkor egy pillanatra sem tör pálcát a harcoló felek fölött: mindkét hadviselő fél emberségének emléket kíván állítani.

Forrás: szekesfehervar.hu, fmc.hu