Horháth Zsuzsanna romaként élte túl a holokausztot

2015.04.09.

Horváth Zsuzsanna alig múlt 14 éves, amikor a csendőrök marhavagonba terelték őt több, falubeli lánnyal együtt. Április 8-án a Nemzetközi Romanap alkalmából vallott emlékeiről – olvasható a Mandineren.

Április 8-án a budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai.

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából civil szervezetek fogtak össze a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, a Fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Többek között Farkas János, olimpiai aranyérmes focista, Szabó Ilona, ‘56-os forradalmár és Cziffra György, világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát. 

A romák első világkongresszusán 1971-ben a több mint húsz országból érkezett küldöttek április 8-át a Nemzetközi Roma Napnak nyilvánították. Több fontos, a roma közösségeket erősítő döntés is született itt, többek között a roma himnusz és zászlót is itt fogadták el.

Horváth Zsuzsanna néni egy nyugat-dunántúli faluból került először Komáromba, aztán Dachauba.

Forrás: mandiner.hu (2015.04.08.)