Hasznos volt a tábori prostitúció az I. világháború idején

2015.01.18.

Háború és szexualitás címmel az I. világháború idején államilag fenntartott harctéri bordélyokról és más, a hadszíntéren bevezetett közegészségügyi intézkedésekről rendeznek konferenciát csütörtökön a Habsburg Történeti Intézetben. A részletekről Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélt az InfoRádióban.

˝Az előadásoknak négy előadója és két nagy témacsoportja lesz. Az egyik a prostitúció és a háború, soha annyi életveszélyben forgó férfi nem volt egyszerre Európa frontjain, mint 1914 és 1918 között. A már amúgy is bomladozó polgári erkölcsök a frontvonalhoz és a halálhoz közeledve még inkább felbomlottak. Komoly fegyelmezési, erkölcsi problémák fordultak elő minden hadseregben, ezt a tábori prostitúció bevezetésével, annak szigorú orvosi és katonai rendészeti felügyeltével oldotta meg az Osztrák-Magyar Monarchia. Elég jól˝ – jelezte Békés Márton.

˝A dolog frivolitását megkerülve tudományos feldolgozások fognak születni, még akkor is, ha ma ez a téma kicsit sikamlósnak vagy talán bizarrnak hangzik. Bár a XVIII., a XIX. és a XX. század első felében a prostitúció teljes mértékben bevett, ellenőrzött gyakorlat volt a hátországban és az I. világháború alatt a frontvonalon is˝ – mondta a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

˝Azzal, hogy ennyi férfi – több millió – kerül a frontokra, az egészségügyi és természetesen fegyelmezési ellenőrzésük sokkal fontosabb lett, mint korábban. Megjelentek a nemi betegségek, főleg a szifilisz és a kankó volt jellemző a XIX. és a XX. század fordulóján, ezek katonák közötti terjedése nagyon sokat levont a harcértékükből, tehát a hadseregeknek ellenőrizniük kellett – hangsúlyozta a történész.

Békés Márton elmondta: ˝odáig jutott a folyamat, hogy a háború előtt 5,6 százalék volt a monarchia hadseregében sorköteles katonák körében a nemi betegségek aránya, ez az első háborús évben felszökött 12,5 százalékra, a háború végéig viszont sikerült 5-6 százalék közötti értékre stabilizálni.˝

˝Végső soron a nagyon hatékony és tudományos alapokon álló kezelés, az egészségügyi hálózat és persze a tábori prostitúció bevezetése, sőt a gumi óvszerek szétosztása oda vezetett, hogy a fronton lévő katonák körében a nemi betegségek aránya kisebb volt, mint a hátországban élő férfiak körében˝ – ismertette a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.