Gerő András: Nagy hangsúlyt helyeztünk a vizualitásra

2016.12.01.

A háború urai című kiállítás kulisszatitkairól beszélt Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, a tárlat kurátora az Inforádiónak.

Gerő András emlékeztetett, a mostani kiállítás egy koncepció része, a 2015-ben megnyílt Új világ született – Európai testvérháború 1914-1918 című tárlat folytatása. Kifejtette, míg az első kiállítás általában az első világháború természetét vázolta fel, addig a második azokat az államférfiakat helyezi a fókuszába, akik „uralták a háborút” vagyis a háború urai voltak.

A Habsburg Történeti Intézet igazgatója kitért rá, három olyan szereplő is látható a kiállításon, akikről elmondható, hogy a háború menetében már nem játszottak szerepet, mivel nem éltek, ugyanakkor magyar szemszögből szerepük igen jelentős: „Ferenc Ferdinánd, akit bizonyos értelemben nevetséges lett volna kihagyni, hiszen formailag az ő meggyilkolása miatt tört ki ez a háború. A másik két ember Rudolf trónörökös, illetve Erzsébet királyné.” Gerő András kiemelte, Ferenc Józsefet, az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodóját nemcsak önmagában, hanem két legközelebbi hozzátartozójával együtt akarták bemutatni, hogy a látogató teljes képet kaphasson az uralkodóról.

A történész arról is beszélt, háromféle módon akarják elérni a látogatókat: a látványvilággal, az originalitáshoz kötődő tárgyakkal, illetve a teremszövegekkel, amelyek egyfajta személyiségportréknak tekinthetők. Számunkra az volt döntően a fontos, hogy egy vizuális lenyomatot is hagyjunk az emberekben a tekintetben, hogy miben éltek ezek az államférfiak, milyen volt az ő világuk – hangsúlyozta Gerő András.