Frontmozi: A toprini nász (1939)

2016.06.09.

 

Tóth Endre filmje a manapság divatos szóhasználattal élve, igazi „sztárparádé”. A főbb szerepekben a karrierje csúcsa felé közeledő Jávor Pál, az ekkora már országos kedvenccé váló Tolnay Klári és az intrikus szerepekben mindig kiválóan alakító Kiss Ferenc játékát csodálhatjuk. A sztori kiállta az idő próbáját: a cselekményt bármelyik mai hollywoodi szupermozi megirigyelheti.

A vetítés előtt Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Kurutz Márton, filmtörténész beszélgetett. A filmtörténész számos érdekességet elmondott a mozival és a rendező személyével kapcsolatban, például, hogy Tóth Endre karrierje háború utáni, amerikai szakaszában több westernt is rendezett, ezek egyikében a pályája elején járó Charles Bronson is feltűnik.

A toprini nász az első világháború előtt, orosz területen, a határ mentén játszódik. A vásznon klasszikus kémtörténet bontakozik ki a néző szeme előtt, melyben Mányay Imre főhadnagynak (Jávor Pál) be kell épülnie az ellenséges Toprin grófjának (Kiss Ferenc) környezetébe. A főhadnagy küldetését nehezíti – és különös módon időnként segíti is –, hogy szerelembe bonyolódik a gróf szépséges feleségével (Tolnay Klári). A toprini nász tagadhatatlan erénye, hogy a végkifejlet közel sem mondható klisésnek: a manapság elvárt teljes „happyend” ugyanis elmarad.

A Frontmozi rendezvénysorozat keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a XX. Század Intézet és a Habsburg Történeti Intézet első világháborús filmeket mutat be a Kino Café Moziban.

Folytattuk nagy sikerű, Frontmozi című Első világháborús vetítéssorozatunkat: szerda este Tóth Endre 1939-es filmjét mutattuk be a Kino Cafe Moziban. A film előtt Békés Márton, a Terror Háza Múzeum / House of Terror Museum kutatási igazgatója Kurutz Márton filmtörténésszel beszélgetett.