Frontmozi: A nagy ábránd (1937)

2016.05.27.

Jean Renoir 1937-es klasszikusával indult újra ingyenes vetítéssorozatunk.

A nagy ábránd egy első világháborús német hadifogolytábor francia katonáinak mindennapjait tárja elénk. Néhányan szökni készülnek, ám egyikük, az arisztokrata de Boeldieu kapitány összebarátkozik a német táborparancsnokkal. Beszélgetéseik során különös, bajtársias viszony alakul ki a halk szavú német nemes, von Rauffenstein és a francia kapitány között. A háború szabályai szerint ellenséges oldalon álló tisztek egymás iránti rokonszenve a szökés sikerességét is veszélyezteti.

Jean Renoir 1937-ben, a második világháború kitörése előtt két évvel bemutatott alkotása lélegzetelállító lenyomata egy kor utolsó pillanatainak, amikor még jelentett valamit a bajtársiasság, az ellenfél tisztelete. Az 1914-ben játszódó filmben egy olyan fogolytábort láthatunk, ahol a fogvatartó nem alázza meg foglyát, nem tör annak elpusztítására. Az emberiesség utolsó történelmi pillanatai ezek, amelyekből később már csak merő ábránd maradt.  

A vetítés előtt Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Muszatics Péter, kurátor-rendező, a Színház- és Filmművészeti Főiskola doktorandusza beszélgetett a film különlegességeiről.Muszatics Péter kiemelte, A nagy ábránd egy olyan kortalan, klasszikus alkotás, amely 2016-ban is remekül befoghadtó a közönség számára. Nagyon sok olyan, ebben az időszakban készült mű van, amely ma már ósdinak, elavultnak tűnik. Ez a film viszont tökéletesen élő, mint a remekművek általában.” – mondta el a kurátor-rendező.

A Frontmozi rendezvénysorozat keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a XX. Század Intézet és a Habsburg Történeti Intézet első világháborús filmeket mutat be a Kino Café Moziban. 2016. április 20-án A nagy ábránd című filmet láthatta a nagyközönség.