FÉLMÚLT EXKLUZÍV – A kiszámíthatatlan távol-keleti óriás: Kína – David P. Goldmannal készült teljes interjúnk

2023.03.08.

David P. Goldman amerikai közgazdász, stratégiai elemző, az Asia Times újságírója intézetünknek adott exkluzív interjúban beszélt az USA távol-keleti kihívásairól, azok lehetséges megoldásairól és Kína nyugati szemmel nehezen megérthető stratégiai gondolkodásáról.

Az elemző elmondta, hogy növekvő feszültség figyelhető meg Amerika és Kína között, erre utal például az USA felett lebegő azonosítatlan léggömbök megjelenése, a Tajvani-szorossal kapcsolatos geostratégiai bizonytalanság, és az orosz–kínai gazdasági közeledés az ukrajnai háború kapcsán.

Amerikában megosztottság uralkodik abban a kérdésben, hogy mi az ország stratégiai érdeke Kínával kapcsolatban. Sokan amellett vannak, hogy korlátozásokkal meg kell törni Kína fejlődését, Goldman szerint ez hosszú távon csak rosszul sülhet el. Kína gazdasági és katonai ereje valóban aggasztó lehet, és

Amerika most először áll szemben egy olyan országgal, amely fölött nincs döntő gazdasági fölénye – véli a szakértő.

A haditechnológiai verseny terén sem egyértelmű már az amerikai dominancia, Kína ugyanis egyre több csúcstechnológiát képes önmaga előállítani. Bár Amerika élen jár a szoftveres fejlesztésekben, a technológia tényleges gyártásába nem fektet elég erőforrást.

Az interjúban Goldman kitért Hszi Csin-ping karakterére és politikai törekvéseire is. A kínai elnök szerinte abban a legtehetségesebb, hogy megérzi a politikai trendek irányát, és képes azok elébe menni. Bár a tavalyi COVID-tüntetések után kormánya stabilitását kellett helyreállítania, Hszi Csin-ping nem téveszti szem elől azt az ambícióját, hogy országát high-tech szuperhatalommá formálja.

 

Témakörök:

 

0:36 – Kínai léggömbök Amerika felett

3:56 – Blinken meghiúsult látogatása

4:48 – Kína érdekei az orosz–ukrán háborúban

7:58 – Az USA stratégiai érdekei Kínával kapcsolatban

13:27 – Elkerülhető a katonai konfrontáció?

17:00 – Amerikai beavatkozás Tajvanban

20:32 – Tajvan: egyesülés vagy függetlenség?

23:48 – Japán Kína-politikája

26:58 – Hszi Csin-ping ambíciói