Adatbázisban a kádári mindennapok fotói

2016.02.25.

Elindult a Terror Háza Múzeum új fotóarchívuma, a Terror Háza Fotó. Az adatbázisba az indulásra Bakó Jenő fotósnak az 1960-80-as években készült fényképei kerültek fel, terveink szerint mindez hamarosan még több fotóval bővülhet majd.

Az első ütemben felkerült, közel 3000 fotón elsősorban Szekszárd, Paks, Dombóvár, Bonyhád és más Tolna megyében található települések láthatók, illetve van, amelyiken a hatvanas évek Budapestje is feltűnik. A digitális fotógyűjteményben megtalálható képek a következő főbb témák köré csoportosulnak: szabadidő (sportolás, szórakozás, turizmus, vendéglátás), társadalom (kereskedelem, munka, oktatás, szociális helyzet), város (városkép, közlekedés), kultúra (művelődés, művészet, vallás), agrárium (erdészet, halászat, vadászat, mezőgazdaság, falusi élet), belpolitika és ipar.

A fotók a kor hangulata mellett kiválóan bemutatják a kádári Magyarország vidékének életmódját is. A képek között akadnak a korszak tipikus eseményeit ábrázoló sorozatok, amelyek a nyári táborozásokkal, sportversenyekkel, szocialista ünnepségekkel, ipari munkálatokkal, lakótelep-építkezésekkel, társadalmi munkával, termelőszövetkezetekkel és megyei pártértekezletekkel kapcsolatosak. A fényképek profi fotós alkotásai, így jó minőségűek, megfelelő beállításúak, közeli és távoli felvételek egyaránt megtalálhatóak köztük. Egy-egy munkafolyamatot, vagy sporteseményt a szerző lépésről lépésre örökített meg.

A fotók többségén hétköznapi emberek és Tolna megye pártállami vezetői láthatóak, de a fényképeken jó néhány, országosan jelentős személyiség is szerepel, például Aczél György, Apró Antal, Biszku Béla, Czinege Lajos, vagy éppen Pongrátz Gergely szabadságharcos és Papp László ökölvívó.

A digitális fotógyűjtemény nézőképein a Terror Háza Múzeum logója szerepel, a fotók egy regisztrációt követően vásárolhatók meg a webáruházból.

A 20. századi történelem megértéséhez nagy segítséget nyújtó fotók a www.terrorhazafoto.hu címen érhetőek el. Az adatbázis a Múzeum munkatársai szerint a jövőben folyamatosan bővülni fog.