„A kiállítás különlegességét a kompozíció adja”

2016.12.06.

Az első világháború idején döntéshozó szerepet játszó koronásfőket, államférfiakat ismerhet meg a közönség az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság új, 2016. november 29-től látogatható időszaki kiállításán.

A háború urai című tárlat az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság háromrészes kiállítássorozatának második eleme: a Várkert Bazárban 2015-ben megnyílt az Új világ született – Európai testvérháború 1914–1918 című kiállítást követi, amely általában mutatta be az első világháború természetét. A kiállítássorozatot a tervek szerint az első világháborút békékre, azaz a megszülető új világra fókuszáló tárlat zárja majd.

Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, A háború urai című kiállítás kurátora az M2 Én vagyok itt című műsorában elmondta, a kiállítással az volt a céljuk, hogy megmutassák azoknak az embereknek a személyiségét, úgymond „arcát”, akik az első világháborút, legalábbis európai és főként magyar szempontból uralták, akik rendelkeztek sok millió emberi élet felett.

Ezek az emberek nemcsak azért múltak el, mert meghaltak, hanem az a világ múlt el, amit ők megtestesítettek, reprezentáltak. Tehát az az üzenetünk ezzel a kiállítással az, hogy elmúlik a világ dicsősége… – fogalmazott Gerő András.

A történész kitért rá, a kiállítás különlegességét a kompozíció adja, a főszereplők életútjait interaktív felületeken követhetik a látogatók, akik számára izgalmas vizuális világot teremtettek a kiállítás megálmodói.  „Az érzetnél és az érzelemnél kevés fontosabb van” a kiállítás célja, hogy mély benyomásokat, érzeteket kapjanak a látottakról az érdeklődők.