A háború urai címmel nyílik kiállítás a Várkert Bazárban

2016.11.23.

Tallai Gábor, A háború urai című kiállítás kurátora a Kossuth Rádió Belépő című műsorában ismertette: a tárlat főszereplői azok az uralkodók, illetve államférfiak, akik 1914-ben, „a háború urai voltak”, azaz döntéshozóként álltak azon országok mögött, akik részt vettek az első világháborúban.

A kurátor elmondta, az uralkodók közül kevesen élték meg úgy a háború végét, hogy abból a világból, amelybe beleszülettek, bármi megmaradt volna. Több évszázadon átívelő dinasztiák tűntek el, lettek semmivé, mint például a Romanov, a Habsburg, a Hohenzollern, vagy az Oszmán Birodalom, amely szintén semmivé foszlott, szultánjával együtt.

Tallai Gábor kitért rá, a mostani kiállítás egy koncepció részét képezi. Emlékeztetett, 2015-ben nyitották meg az Új világ született – Európai testvérháború 1914-1918 című kiállítást, amelynél magára a háborúra, annak társadalmat átalakító hatásaira, illetve a frontokon zajló tragédiákra irányították a figyelmet, míg A háború urai című tárlat inkább személyekre, a döntéshozókra fókuszál.

Tallai Gábor rámutatott: a kiállítás főszereplői, mint például Ferenc József, a Habsburg monarchia leghosszabb ideig regnáló uralkodója, II. Vilmos német császár, II. Miklós orosz cár, V. György, Nagy-Britannia királya, III. Viktor Emánuel, Olaszország királya, vagy V. Mehmed, az Oszmán Birodalom szultánja valamennyien érdekes személyek, akinek az életét teljesen megváltoztatta a háború. Hozzátette, a kiállítás olyan szorosan magyar kötődésű személyeket is bemutat, mint például, Wittelsbach Erzsébet királyné, akit a magyarok egyszerűen Sissiként ismernek, de Ferenc Ferdinánd főherceg vagy a tragikus sorsú Habsburg–Lotaringiai Rudolf főherceg történetét is megismerhetjük.