Új nézőpontból kell vizsgálni az első világháborút

2013.04.23.

Közös gondolkodással változhat az első világháborúról kialakult kép; a nyugat-európai szemszög helyett más, közép-európai nézőpontból kell közelíteni az akkori eseményekhez – jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója egy keddi budapesti műhelybeszélgetésen.

A Világháború? Polgárháború? Testvérháború? 1914-1918 című fórumon, amelyet a XX. Század Intézet rendezett a Terror Háza Múzeumban az első világháború kitörésének jövőre esedékes századik évfordulójára készülve, Schmidt Mária azt mondta: az ˝arctalan gyilkolás˝ megjelenése alapvetően megváltoztatta a katonaságról kialakított képet, emellett a konzervatív értékek devalválódtak a világégést követően.

Gerő András történész arról beszélt, hogy a háború ˝sorsesemény, amelyet az emberek csak elszenvednek˝. Balogh András volt nagykövet, egyetemi tanár arról beszélt, hogy az első világháború Magyarország és Európa számára tragikus törést okozott. Magyarország számára nemzeti tragédiák sorozata kezdődött el a háború után, és Európa leértékelődése szintén a világháborúval kezdődött. Az európai országok nagyon keveset tudtak az akkor már jelentős hatalmi tényezőnek számító Egyesült Államokról, holott döntően befolyásolta az európai hadszíntér eseményeit – magyarázta.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója azt hangsúlyozta, hogy ˝a kudarc késztet gondolkodásra˝, Európa mai arca a kudarcot átélt nemzeteknek köszönhető. Az amerikai beavatkozásra utalva arról beszélt, hogy az első világháborúban külső segítséggel győzték le Németországot. A háború után egészen más Európa alakult ki, amely ˝nem tudott önmaga felett rendelkezni˝, a második világháború után pedig Nyugat-Európában maradtak az amerikai katonák – tette hozzá.

Horváth Miklós hadtörténész szerint Európa vesztese volt az első világháborúnak. Példaként említette, hogy Franciaország ˝vesztes pozícióból, frusztráltan, félve az ismétlődéstől próbált kapkodva döntéseket hozni, Magyarország esetében bűnösen˝.

A műhelybeszélgetésen részt vevő fiatal történészek, Baczoni Dorottya, Baranyi Tamás, Békés Márton és Baranyi Márton egyetértett abban, hogy az első világháborúról – néhány kivételtől eltekintve – hiányos ismereteket közölnek a magyar tankönyvek.

Az első világháborúról szóló következő, június elejére tervezett műhelybeszélgetés témája Magyarország és az Osztrák-Magyar Monarchia szerepe lesz.

Forrás: Nézszabadság Online. 2013. április 23.