Új SZÖVEG podcast – Történelem az irodalomban-irodalom a történelemben: Édes Anna

2022.10.25.

Új tematikával jelentkezünk intézetünk podcast csatornáján. A következő epizódokban olyan regényekről fogunk történészi szemszögből beszélgetni, amelyek a huszadik századi történelemmel kapcsolatos gondolkozásunkat formálják. Középiskolás hallgatóink figyelmébe különösen ajánljuk sorozatunkat, mert az itt kitárgyalt regények kötelező vagy ajánlott olvasmányok az iskolában!

Szöveg_Podcast_Transzparans logóElsőként Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényéről beszélgetett Veszprémy László Bernát történész, újságíró, az MCC Corvinák főszerkesztője és intézetünk történésze, Dudás Bertalan. Az Édes Anna nem csupán lélektani regény a cselédek kiszolgáltatottságáról, és nem csupán egy történelmi színfalak előtt játszódó tragédia. A történelem Kosztolányi regényében hangsúlyos szerepet kap az anekdoták, városi legendák által.

Veszprémy László Bernát a korszak kutatójaként segített a legendáknál távolabbra tekinteni. A regényt indító híres „Kun Béla elrepül” történet bár nem történt meg, mivel a bukott népbiztosok vonattal menekültek Budapestről, Kun Béla hátralévő élete talán még furcsább volt – mesélt erről is a történész.

 

Veszprémy László Bernát és Dudás Bertalan

 

A Tanácsköztársaságot még nem követte rögtön a visszarendeződés, előbb még súlyos traumákon kellett átesnie Magyarországnak. Az első ilyen a román megszállás volt, amiről a regényben a krisztinavárosi polgárok beszámolóin keresztül értesülünk. Az adásból kiderül, hogy a megszállás 102 napjának pusztítása a vörös és a fehérterror okozta szenvedésekhez bőven mérhető, igaz, ennek részletes feltárása még mindig nem történt meg, a jövőben még komoly történészi munkára lesz szükség.

A regény középpontjában Édes Anna sorsa áll, aki körül fel-feltűnnek a Budai Várban és a Krisztinavárosban szolgáló cselédtársai is. Kosztolányi több ilyen cselédsorsot is felvillant a szerencsésebbtől a tragikusig. A podcastból megtudhatják, milyen keretek között kellett élnie a két világháború között egy városi házicselédnek, az „igazi” Édes Annáknak, milyen lehetőségeik voltak a társadalmi előrelépésre és mennyire rendelkezhettek valójában saját sorsukkal.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható: 

Kövessenek minket további felületeinken is!