Kompromisszumok a közép-európai politikai kultúrában

Szerző: Gerő András (szerk.)

Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – Habsburg Történeti Intézet, Budapest, 2014.

A Habsburg Történeti Intézet 2012. szeptember 25-én rendezte Kompromisszumok a közép-európai politikai kultúrában c. konferenciáját. A konferencia történelmi és gondolati alapjául a 300 éve megkötött szatmári béke szolgált. A Rákóczi-szabadságharcot lezáró esemény apropójából kiindulva vizsgálta a rendezvény az elmúlt 300 év különböző történelmi rendszerváltozásainak politikai kompromisszumait, azok társadalmi és politikai megítélését az adott korszakban egészen napjainkig. A politikai kompromisszumok történeti vonatkozását vizsgálva Ausztria és Magyarország mellett Lengyelország is jelentős szerepet kapott, ahol a politikai kompromisszumok egészen más vetületben vizsgálandók, mint például a Monarchiában vagy a későbbi Magyarország és Ausztria gyakorlatában. A konferencia kiadványában szereplő tanulmányok szerzői: Erdődy Gábor, Georg Kastner, Gerő András, Karin Moser, Karl Vocelka, Kónya Imre, Maciej Kozminski, M. Kiss Sándor, Paulina Codogni, Pálffy Géza, Rainer M. János és Tölgyessy Péter.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – Habsburg Történeti Intézet, Budapest, 2014.
151 oldal
1980 Ft
ISBN: 978-963-89981-1-8
Kompromisszumok a közép-európai politikai kultúrában