Nemzeti Történelemkönyv

Szerző: Gerő András

Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – Habsburg Történeti Intézet, Budapest, 2013.

„A tudomány nem tud mit kezdeni a spiritualitással, a hittel; gyűlöli az amnéziát, és diametrálisan szemben áll a mesével. S itt én most mégis arra teszek kísérletet, hogy racionális és igazolható – tudományos – okfejtés mentén értelmezzem azt, ami sokkal inkább a nemzeti képzelet, mintsem a bizonyítható tények világához kötődik; spiritualitásról, amnéziáról és meséről szóljak, lehetőleg spiritualitás, amnézia és meseszerűség nélkül.” Gerő András legújabb könyve hat tanulmányt tartalmaz. Ebben a kötetben olyan írások szerepelnek, amelyeket az a felismerés köt össze, hogy a nemzet spirituális kategória is, sőt, spiritualitás nélkül nem is létezne. A spiritualizálás igénye sok esetben ösztönöz a nemzeti történelem esztétizálására. Hajlunk arra, hogy szebbnek, jobbnak vagy éppen szomorúbbnak lássuk múltunkat, mint azt egy higgadt elemzés kimutatná, s éppen azért tesszük ezt, mert érzelmeket vetítünk a történetbe. A hat tanulmány nemzeti érzésvilágunkkal átitatott témákat elemez, melyek mindegyike történelmünk egy-egy időszakához, vonulatához kötődik. Nem a teljes magyar múltról, hanem a ránk jellemző nemzeti történelmi gondolkodásmódról van szó. Gerő András ebben a kötetben arra tesz kísérletet, hogy racionális és igazolható okfejtés mentén értelmezze azt, ami sokkal inkább a nemzeti képzelet, mintsem a bizonyítható tények világához kötődik.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – Habsburg Történeti Intézet, Budapest, 2013.
248 oldal
2900 Ft
ISBN: 978-615-5118-12-8

 

Nemzeti Történelemkönyv