Hírek

01234567891011
01
04050609
0405080911
040506101112
01020304050607091112
0204050609101112
010203040508091012
010304050609101112
04050609
01021012
040506070809101112
01

Szeretkezz, neháborúzz! – A hippimozgalom története

A XX. Század Intézet Félmúlt című beszélgetéssorozatának idei első rendezvényén a hatvanas évek Amerikájáról, az akkoriban kibontakozó hippimozgalomról, a fiatalság lázadásáról, illetve az amerikai események Vasfüggöny mögötti hatásáról beszélgettek meghívott vendégeink. A Félmúlt eddigi, történelmi filmsorozat alapú tematikáját idén olyan ikonikus filmek elemzésével folytatjuk, amelyek az adott történelmi időszak korszellemét tükrözik.

2022. január 26.
bővebben

Mi lett veled szociáldemokrácia? – Célkeresztben Galló Béla új könyve

SZÖVEG podcastunk hatodik adásában Galló Béla: Mi lett veled szociáldemokrácia? című új kötetét vettük górcső alá. A tudományos esszékötetről a szerző, Galló Béla politológus, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa és Loppert Csaba történész, a Kéthly Anna Kulturális Egyesület elnöke folytatott éles vitát. A beszélgetést Dudás Bertalan, a XX. Század Intézet történész munkatársa moderálta.

2022. január 25.
bővebben

Meghosszabbítja 30 ÉVE SZABADON esszépályázatát a XX. Század Intézet

2022. január 11-ig hosszabbítja meg történelmi esszépályázatát a XX. Század Intézet.  A 9-12. osztályos diákoknak szóló felhívás – az értékes nyereménytárgyak megnyerésén túl – arra ösztönzi a középiskolásokat, hogy írjanak esszét az 1989-90-hez fűződő személyes családi történeteikből, mutassák be a kommunista Kádár-rendszer szabadsághiányos állapotát és hogy mit jelent a mai kor embere számára a szabadság.

2021. december 21.
bővebben

Mi lesz veled, Németország?

A német nemzeti identitás a 20. században nagy változásokon ment keresztül, ma tagadhatatlanul válságban van. A nagy sikerű Babilon Berlin című sorozat kapcsán a német identitásválság történelmi gyökereiről és távlatairól beszélgetett Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója. A beszélgetést Baczoni Dorottya a XX. Század Intézet igazgatója vezette.

2021. december 14.
bővebben

1968 Keleten és Nyugaton – a mozgalmi hullám kettőssége

Kollektív emlékezetünkben az 1968-as év egy világméretű hullám csúcspontja, amely visszafordíthatatlanul átalakította a modern társadalmat. Ezt az átalakulást tekinthetjük felforgatásnak, de értékelhetjük felszabadulásnak is. Az igazság jelen esetben nem félúton keresendő, mert valójában ez a két ellentét egymást feltételezi.

2021. december 06.
bővebben

Born in the USA – Avagy rock’n’roll a Fal túloldalán

1988. július 19-én este Kelet-Berlinben megközelítőleg 160 ezer ember gyűlt össze, hogy meghallgassa Bruce Springsteent. A közel négy órán át tartó koncert maradandó hatást gyakorolt a jelenlévőkre, ezért nem csoda, hogy 33 évvel később is életük egyik legmeghatározóbb emlékeként tartják számon.

2021. november 19.
bővebben

A lengyel munkásmozgalom, melynek méretén kívül csak példátlan összetartása volt nagyobb

SZÖVEG podcastunk ötödik adásában Karol Sauerland német származású lengyel filozófus Együtt egyedül. A Szolidaritás naplója című kötetéről beszélgettek. A két meghívott szakértő Kovács István Széchenyi-díjas történész, polonista és Mitrovits Miklós történész, polonista, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének munkatársa volt. A beszélgetést Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója moderálta.

2021. november 17.
bővebben

Küldetés

A XX. század végén, a szovjet birodalom és a bipoláris világ megszűnésével végérvényesen befejeződött az emberiség történetének egyik legsötétebb és egyben legmozgalmasabb időszaka. Lehetőség nyílt arra, hogy az immár lezárult korszakot a maga teljességében vizsgálja a történelemtudomány. Új szempontok, új nézőpontok alapján kell átgondolnunk mindazokat az eseményeket és összefüggéseket, amelyek az elmúlt évszázadot meghatározták. Szükség volt tehát egy olyan új tudományos intézet megalakítására, amely fiatal kutatók bevonásával tesz kísérletet arra, hogy újragondolja a XX. század történelmét.

A XX. Század Intézet 1999 májusában kezdte meg működését. A tudományos műhely főigazgatója: Schmidt Mária (habil).

Az Intézet fő célja a XX. század történelmének tudományos vizsgálata. Elsődleges feladata a magyar és a közép-kelet-európai történelem, politika és társadalom tényeinek, összefüggéseinek kutatása, feldolgozása és bemutatása. Az Intézet ösztönözni kívánja a diktatúrák mélyreható elemzését és összehasonlítását. A korszak történelmének feltárását célzó rendezvényeket: konferenciákat, szakmai beszélgetéseket, könyvbemutatókat, valamint ismeretterjesztő programokat szervezünk. Intézetünk fontos feladata a fiatal kutatók bekapcsolása a tudományos életbe.

A XX. Század Intézet a fennállása óta eltelt több mint húsz évben számos tudományos igényű társadalomtudományi és történeti kiadványt adott közre.

A Terror Háza Múzeum felhívása

Magyarország 1944-es megszállásáról és Budapest 1944–45-ös ostromáról gyűjt adatokat a Terror Háza Múzeum.

1944. március 19-én Magyarországot megszállta a náci Németország, melynek következtében a magyar zsidóság tömeges deportálásáig több ezer ember vesztette életét, vagy vált üldözötté, fogollyá, akiknek neve nem ismert. A Terror Háza Múzeum szeretne hiteles képet nyújtani a tragédiáról, ezért felhívásban kér mindenkit, akik „ hitelt érdemlő adatokkal tudják bizonyítani, hogy hozzátartozójuk, ismerősük a megszállás áldozatává vált, vagy kutatásaik eredményeként az áldozatokra vonatkozó adatok birtokába jutottak”, hogy tudassák a múzeummal.

A felhívás másik része az 1944. december 30. és 1945. február 13. között zajló budapesti ostromra vonatkozik, melyben „ több mint 25 ezer polgári személy vesztette életét”. Az intézmény erről is adatokat vár azoktól, „akiknek a hozzátartozójuk, ismerősük az ostrom alatt Budapesten életét vesztette és nyughelyük ismeretlen”.

A Terror Háza Múzeum mindkét felhívásra e-mailben várja a jelentkezőket. Az intézmény a beérkező adatokat minden esetben tudományos vizsgálat tárgyává teszi.

Első világháborús családi emlékek gyűjtésébe kezd a XX. Század Intézet

A XX. Század Intézet az első világháborúval kapcsolatos fotóanyagok, képeslapok, életutak, személyes történetek, visszaemlékezések, naplók gyűjtésébe kezd.

2014-ben van az első világháború kitörésének századik évfordulója, melynek alkalmából a XX. Század Intézet várja azok jelentkezését, akiknek a Nagy Háborúval kapcsolatosan bármilyen fotóanyag, képeslap, személyes történet, életút, anekdota, visszaemlékezés vagy éppen napló áll rendelkezésére. A képgyűjtemény, valamint a családtörténeti emlékek összegyűjtésének az a célja, hogy bemutassa az első világháborúnak azt az arcát, amely befolyással volt nemcsak a magyar családok mindennapi életére, de az utókorra is.

A dokumentumokat az alábbi címekre lehet elküldeni:

Cím: XX. Század Intézet, 1122 Budapest Határőr út 35.

Bővebb információ
felhivas@elsovilaghaboru.com

+36 (1) 212 71 40

Munkatársak

Könyveink

Pályázatok

  HOSSZABBÍTÁS!

30 ÉVE SZABADON
ESSZÉPÁLYÁZAT

 

Meghosszabbítja a 30 ÉVE SZABADON esszépályázatát a XX. Század Intézet

Még a téli szünetben is lesz idő felfedezni a múltat

 


Szereted a történelmet?

Középiskolás vagy?

Szeretnéd megismerni a rendszerváltoztatást más szemszögből?

 

Akkor ezt a pályázatot Neked találtuk ki!

 

Ami neked történelem, azt szüleid, nagyszüleid a saját bőrükön tapasztalták. Kicsit több mint harminc éve vagyunk csak szabadok, pontosan ennek az évfordulójára írtuk ki ezt a pályázatot. Mivel te biztosan fiatalabb vagy harminckettőnél, számodra a szabadság már természetes, de nem volt ez így a kommunista Kádár-rendszer idején.

Pályázni lehet:
Beszélgess a szüleiddel/nagyszüleiddel, hogy nekik milyen személyes emlékeik vannak 1989–90-ről! Ebből írj nekünk egy esszét és már tiéd is lehet nyereményeink egyike! Az esszé címe ez legyen: 30 ÉVE SZABADON

Kik pályázhatnak?
Ha 9-12. osztályos tanuló vagy, már küldheted is a pályázatot. Más feltétel nincs.

Mit nyerhetsz?
I. helyezett: iPhone + könyvcsomag
II. helyezett: iPad + könyvcsomag
III. helyezett: iWatch + könyvcsomag

Az esszéd így nézzen ki:

 • Az esszé előtt tüntesd fel a neved!
 • 3-5 oldalas legyen!
 • Times New Roman betűtípussal gépelj!
 • 12-es betűméretet használj!
 • Tedd a szöveget sorkizártra!
 • Legyen a sorok között 1,5-es sortávolság!
 • A margók sem marginálisak, 2,5-esre állítsd mindegyiket!

A papírmunka:

 • A pályázatot postán és elektronikusan is be kell nyújtani.
 • Levelezési cím: 1122 Budapest, Határőr út 36.
 • E-mail cím: palyazat@xxszazadintezet.hu
 • És még egy hozzájárulási nyilatkozat is ki kell töltened.

A hozzájárulási nyilatkozat letölthető innen életkorodnak megfelelően:


Eddig kérjük az esszéd benyújtását:

Új határidő:
2022. január 11. éjfél

Régi határidő:
2021. december 23. éjfél

A döntés:
A benyújtási határidő lejártát követő hónap végéig. A beérkezett pályaműveket szakértő zsűri értékeli, akiknek személye adatvédelmi és esélyegyenlőségi okokból nem nyilvános. A döntésről a pályázók írásbeli értesítést kapnak az általuk megadott e-mail és levelezési címre. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Kérdésed van? Érdeklődj a palyazat@xxszazadintezet.hu címen!

KORÁBBI PÁLYÁZATOK

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Kedvezményezett szervezetek neve és elérhetősége:

Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány
1122 Budapest, Határőr út 35.

www.okmt.hu

Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága
1055 Budapest, Bihari János utca 5.

www.okmt.hu

www.nfu.hu

www.emlekpontok.hu

www.emlekpontok.hu

?>

Hagyatékok

 

Héderváry-anyag

Az Országos Széchényi Könyvtárban elhelyezett Héderváry-anyag az ENSZ ún. Ötös Bizottságának működése során jött létre, amely az 1956-os forradalmat, és az azt követő történéseket vizsgálta.

bővebben

Dr. Puskás Julianna

Intézetünk őrzi az USA-ba kivándorolt magyarok történetének neves kutatójának hagyatékát.

bővebben

Mikes György

A hagyaték túlnyomó részét Szabad Európa Rádióban felolvasott esszéinek írott változata képezi.

bővebben

A hagyatékokról az alábbi e-mail címen érdeklődhetnek: kutatas@xxszazadintezet.hu

Kapcsolat:
1068 Budapest, Benczúr utca 46.